Daniel Formo

The Orchestra of Speech, Solo Performance

“The Orchestra of Speech” este parte a unui proiect artistic de cercetare care explorează discursul ca sursă muzicală pentru improvizație. Pentru aceasta a fost creat un instrument pe baza unui software care permite ca orchestra să manipuleze în timp real discursul derivat din structurile muzicale: ritm, melodie, tempo, formanți etc.

Conceptul performance-ului The Orchestra of Speech explorează relația dintre muzică și discurs, în special muzica improvizată și conversația de zi cu zi. Concentrarea cade nu pe ce spui, ci pe felul în care o spui – intonație, tempo, ritm, dinamică și capacitatea vocii de a contribui la formarea discursului. Toate elementele care dau specificitate discursului, atrag atenția asupra lucrurilor importante și oferă cheia interpretării mesajului și în același timp toate au o anumită muzicalitate.

Conversațiile sunt legate cumva de muzica improvizată, ambele implică o negociere continua a conținutului și direcției , o interpretare a intențiilor prin multe mecanisme asemănătoare.

The “Orchestra”

Pentru a le combina pe cele două, artistul a dezvoltat o orchestă metaforică, un instrument muzical pe baza unui soft care analizează, abstractizează și orchestrează muzical elemente de discurs în timp real. Colecțiile de diferite discursuri înregistrate sunt analizate, procesate și cântate prin același sistem. Este un fel dadaistic de recunoaștere și interpretare a discursului, o modalitate de a găsi un meta-dialog între muzică și discurs.

CÂND? Sâmbătă, 1 septembrie, ora 19:30
UNDE? Teatrul Apollo 111
Bilete

Sunetul

Altă temă explorată în proiect este sunetul și felul în care sursa și calitatea sunetului afectează percepția și sensul unui sunet. Software-ul e conectat la o serie de traductoare atașate la instrumente acustice din care rezultă efectiv o orchestră electroacustică care estompează linia dintre electronic și acustic, voce și instrument, între virtual și real. Sunetul unui instrument acustic înseamnă muzică și creează un sistem de referință care invită la ascultare, în timp ce vocea din boxe are conotațiile unei transmisiuni către public.

Muzica

În concert, sistemul este folosit ca un instrument solo în jurul unui pian. Pianul, cu ale sale sunete temperate și atacuri clare, este o opoziție muzicală pentru linia fluidă a discursului. Ambele fac parte din textura orchestrală, atrăgând răspunsuri și fiind partenerul de dialog al orchestrei artificiale care explorează acest continuum stilizat al muzicii combinate cu discursul.

Leave a Reply