SIGRÚN – de la Airwaves la InnerSound

Sabina Ulubeanu, Directorul artistic al festivalului, ne povestește cum s-a întâmplat să o întâlniți vineri, 31 august la Apollo 111, pe cântăreața islandeză SIGRÚN.

Dacă vă întrebați cum ajunge o artistă din Islanda la InnerSound, răspunsul e simplu: serendipity.
Era o seara teribilă de ianuarie, la munte. Patru ianuarie mai exact. Și pe Facebook-ul minunatei fotografe Ioanei Cîrlig a apărut o fotografie cu fată superbă, îmbrăcată în roșu, fotografie  însoțită de acest text :

SiGRÚN m-a dus cu mașina ei roz peste munți și mi-a arătat că totul e muzică 💙
În momentul următor am intrat pe soundcloud să o caut.  Nu m-am putut opri din ascultat. Era ceva magic în viscolul de afară combinat cu sonoritățile ei curajoase, asumate și totodată delicate.
Am intrat și pe facebook. Nu foarte multă activitate…doar niște interviuri de la Airwaves. Adica Mecca festivalurilor nordice, locul unde orice experimental trebuie să ajungă măcar odată în viață. Și un video scurt, ceva cu o voce superb modulată și niste pietre aurii.
După 50 de minute  i-am scris Ioanei că vreau să o invit la InnerSound. Și răspunsul a venit în trei zile. Da, SiGRÚN e foarte interesată de propunerea voastra! make it happen!
Între timp, Ioana mi-a mai trimis imprimări cu mulți artiști islandezi, unii dintre ei cunoscuți în cercurile muzicii contemporane. De bună seamă că InnerSound va începe o colaborare de foarte lungă durată cu acest tărâm fermecat…sunt extraordinari.

După ceva vreme, Ioana a publicat în Scena 9 un articol superb despre toți muzicienii întâlniți acolo. Cred că e lectura obligatorie pentru orice pasionat.
Capitolul 8 este dedicat în întregime lui SiGRÚN. Iată mai jos un citat care explică de ce concertul ei din cadrul InnerSound e de neratat:

„În muzica ei, SIGRÚN folosește pietre, nisip și alte elemente ale vieții de zi cu zi – și le transformă în muzică experimentală (experimental sound design, mai exact). Caută să creeze peisaje sonore, fiecare cântec fiind o lume autosuficientă, un univers complet. Compune și cântă la multe instrumente. În 2016 a lansat primele albume Hringsjá și Tog. A fost în turnee cu Björk, Florence and the Machine și Sigur Rós.

[…]lucrul care simte că îi e propriu Islandei și pe care nu îl poate regăsi în altă parte e spațiul. „E mult spațiu pentru toată lumea și cred că suntem obișnuiți să avem mult loc în toate direcțiile. Mult cer, multă apă, mult loc în care să gândești. Conduci zece minute și ajungi într-un peisaj superb în care ești total singur.” Într-o zi se plimba și a simțit că vrea să creeze ceva din nimic, așa că a ales niște pietre, le-a vopsit în auriu, apoi a luat un progrămel care poate să creeze sunete din orice.

t stăm de vorbă, soarele răsare și începe să și apună. Suntem singuri pe o plajă neagră, Sigrún e îmbrăcată în roșu și îmbrățișează o piatră aurie, vântul bate foarte tare și parcă întrebările mele sună fals pentru că răspunsul e prea evident.

Leave a Reply